Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. Deze laatste maand van 2016 is een uitdaging voor mij. Mijn immuunziekte is de laatste tijd weer volop aanwezig. Meer dan ik eigenlijk wil toegeven. Het is niet heel erg, maar voldoende om te zorgen dat ik mijn normale routine niet kan uitvoeren. Dat betekent dus ook niet sporten.

Overgave

Dat ik nu niet kan doen wat ik gewend ben maakt me kriegelig, humeurig en prikkelbaar. Omdat ik weet dat de storm moet overwaaien en dat kan maar op 1 manier: zoveel mogelijk rust nemen. Maar alle activiteiten gaan gewoon door en in deze periode lijkt rusten bijna helemaal onmogelijk. Er is zoveel te doen met de aankomende feestdagen en de kinderen die allerlei plannen hebben. Het maakt me onrustig en ik voel de stress al opkomen. Maarrrrr stress moet ik juist voorkomen want daar worden mijn klachten alleen maar erger van! Ik voel me net een hamstertje die in zijn rad rent en nergens heen gaat. Dan komen bij mij de verleidingen om de hoek kijken. Ik voel me nu ook redelijk zielig. Ik ben beperkt in mijn bewegingsvrijheid. Ik weet niet of ik dat al had verteld, maar mijn immuunziekte zorgt voor pijnlijke ontstekingen in mijn gewrichten (vaak mijn knieën en voeten), waardoor ik moeilijk kan lopen. Maar ik moet rusten, dus ik zit op de bank. Als ik toch verplicht op de bank moet zitten kan dat net zo goed met wat lekkers erbij toch? Dan is het in elk geval wat draaglijker.

facebook-visuals-12

Verandering

Ik zal heel eerlijk zijn. Dit is lange tijd hoe ik erover dacht. Ik voelde me zielig en ik zocht manieren om me beter te voelen. Dus ging ik snoepen. Maar dat blijde gevoel was altijd maar tijdelijk. Achteraf voelde ik me altijd slechter en ook nog eens een ontzettende slappeling en dan baalde ik nog meer van mezelf en de situatie. Zo ging ik er een hele tijd mee om. Maar nu niet meer! Misschien vraag je je af, wat is er dan anders?

Wat bij mij de verandering heeft gebracht was als eerste mijn situatie accepteren. Dat heb ik lange tijd niet gekund, en als tweede mijn nieuwe eetpatroon. Ik baalde onwijs van mezelf en wilde graag afvallen. Mijn andere manier van eten heeft ervoor gezorgd dat naast dat ik kilo’s kwijtraakte, ook mijn klachten een stuk minder waren! En als ik al klachten had, had ik in plaats van weken maar een aantal dagen last. Dat was voor mij bijna niet te bevatten.

Nu weet ik wat goed voor mij is en wat niet. Dat is uiteraard een proces. Als je nieuwe gewoontes aan moet leren kost dat tijd. Maar dat heeft voor mij HET verschil gemaakt. Nu heb ik de goede balans gevonden.

En nu ik hier weer op de bank zit en het rustig aan moet doen, met alle verleidingen om me heen, heb ik opties die ik eerst niet had. Optie 1 is terugvallen in mijn oude gewoonten, maar ik weet nu hoe dat verhaal gaat eindigen en dat spreekt me niet aan. Optie 2 is doorgaan met mijn huidige nieuwe patroon, ook al vind ik het op het moment lastig. Maar ik weet dat het mij uiteindelijk zoveel goed gaat doen.

Het betekent echt niet dat ik altijd de perfecte keuze maakt, zeker niet! Maar het zijn wel bewustere keuzes. En het zorgt ervoor dat ik blij kan zijn met mijn keuze en dat ik zonder schuldgevoel daarvan kan genieten. Voor mij betekent het een stuk minder stress en een sneller herstel van mijn lichaam. En ik weet dat ik snel weer kan sporten omdat ik weet en erop vertrouw dat het goed komt.

Herken jij dit? Dat je graag iets wilt veranderen aan je huidige situatie en je eetpatroon, maar je weet gewoon niet hoe je het moet aanpakken? Dan heb ik een aantal tips voor jou.

  • Vraag jezelf wat je echt wilt en waarom je het wilt.
  • Doe het stapsgewijs. Wanneer jij een hele lijst met punten hebt die je anders wil, wordt het ineens heel veel en kan het je stress geven. Neem 1 of 2 punten van je lijst en ga daar mee aan de slag.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Verandering kost echt tijd. Gun jezelf die tijd.

 

http://www.lifestylecoachsherrol.nl/fit-for-life

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *