Laatst had ik een coachingsgesprek met de dame die ik begeleid. Ze was op dat moment 3 weken bezig met mijn programma.
Ik vroeg haar hoe het ging. Dit was haar antwoord: Ja heel goed! Ik heb voor mezelf het besluit genomen om fitter en slanker te worden. En wat ik erg fijn vind, is dat ik met al mijn vragen altijd bij jou terecht kan. In het verleden is dat nogal een struikelblok geweest voor mij. Nu ik het allemaal aan jou kan vragen, ga ik een stuk bewuster met mijn voeding om. Dat het goed gaat was ook duidelijk te zien op haar weeg- en meet moment. Op dat moment maakte mijn hart een sprongetje van blijdschap en ik voelde me helemaal warm worden van binnen. Dit is namelijk precies de boodschap die ik mijn cliënten mee wil geven. Dat je je bewust bent van wat je eet.

resolution-31

Balans

Het draait allemaal om balans. Als iemand mij met een patatje ziet, krijg ik vaak de opmerking; dat mag jij toch niet als lifestylecoach? Dat is helemaal niet gezond. Waarom eet jij dat? Of ze verontschuldigen zich als ik ze “betrap” met een ongezonde snack. Dat is helemaal niet nodig. Wat we denk ik allemaal willen is een gezond eetpatroon, waar je ook van kan genieten en niet voelt als een straf. Dit is vaak ook een reden dat je weerstand voelt bij het woord dieet en ik daarom geen fan ben van het woord. Het staat synchroon voor: dit mag niet, dat mag niet, oh en als je dat toch eet ben je echt een ontzettende slappeling die het niet kan volhouden.

Wat ik echt wil meegeven is dat je bewust omgaat met je voeding. Dat je leert wat je in je mond stopt en leert kijken naar je keuzes. Dat gaat uiteraard in fases. Je wil  ook graag resultaat zien.

Ik heb heel lang zonder toegevoegde suikers gegeten, omdat het beter is voor mijn immuunsysteem. Maar nu het beter gaat, gun ik mezelf bewust weer wat suikers. Want laten we eerlijk wezen. Als ik lekker uit eten ben geweest, wil ik graag afsluiten met een heerlijk dessert! Natuurlijk doe ik dat niet elke week, maar geloof me dat als ik een hap neem van mijn dessert, ik van elke minuut geniet.

focus

Natuurlijk moeten we ook wel eens streng zijn voor onszelf. En dat is ook goed. Als jij hard aan het studeren bent voor een examen, ga je niet de hele dag Netflix kijken. Doe je dat wel, dan zal het resultaat er ook naar zijn. Op dat moment ligt jouw focus helemaal op jouw examen. Met een ander voedingspatroon werkt het precies hetzelfde.
Als het jouw doel is om fitter en slanker te worden, ga je stapsgewijs te werk.
En als je eenmaal bent waar je wilt zijn word je automatisch minder streng. Dat is heel normaal. Maar waar je wel op moet letten is, dat je dat niet als een deadline ziet. Als je in die kuil valt is je vooruitgang weg voor je het in de gaten hebt.

Proces

Wat ik in mijn programma leer is om je nieuwe levensstijl door te laten lopen. Niemand kan eeuwig in de startblokken staan. Op een gegeven moment moet je ook lekker kunnen ontspannen en weten dat je zonder moeite kan blijven toepassen wat je hebt geleerd.
Ik vind dat daar ook de lekkere minder gezonde voeding bij hoort. Maar wel op een manier die in balans is, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen.
En dan is daar het moment dat je onbewust bezig bent met bewust eten, en is het een lifestyle geworden. Dan gaat mijn hart sneller kloppen. En je kan me niet gelukkiger maken, want het betekent dat mijn missie is geslaagd.

Als laatste geef ik je graag 4 tips mee die je helpen te starten met jouw lifestylechange.

  1. Zet geen deadline op jouw doel. Het beste is om een lange termijn doel te hebben. Bijvoorbeeld: Ik wil een fit en gezond lichaam.
  2. Geef niet op. Net zoals de oceaan, heb jij ook je eb en vloed momenten. Die horen erbij. Maar laat je daardoor niet afleiden van jouw doel.
  3. Doe het voor jezelf. Alleen jij weet waarom je jouw doel wil behalen. Het is ook de enige manier om het gewenste blijvend resultaat te krijgen.
  4. Noem het geen dieet. Het woord roept een negatieve emotie op.  Je begint dan eigenlijk al met tegenzin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *